23 Νοεμβρίου 2015

Πού θα πάνε τα λεφτά των δανειστών ???


Μια εκταμίευση που … «στοίχισε» στην Κυβέρνηση δεδομένων των κραδασμών που προέκυψαν κατά την ψήφιση των προαπαιτούμενων: Το Μαξίμου πέτυχε ωστόσο τον πρώτο του στόχο που δεν ήταν άλλος από την εξασφάλιση των ποσών που απαιτούνται κυρίως για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την διασφάλισή τους και εστιάζει στον δεύτερο: Στην έναρξη της «κουβέντας» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα γίνει μόνον εφόσον αξιολογηθεί η ελληνική Οικονομία από τους πιστωτές και αφού έχει ψηφιστεί το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων. Ένας δρόμος και πάλι «στρωμένος» με αγκάθια. Τυπικά λοιπόν σήμερα, εγκρίνεται και η εκταμίευση δόσεων 2 + 10 δισ. ευρώ, μετά την τελική συμφωνία Αθήνας και θεσμών για τα 48 προαπαιτούμενα: Απόφαση που θα πάρει ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) στο περιθώριο του Eurogroup.

Αμέσως μετά όμως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για το επόμενο πακέτο προαπαιτούμενων: Η Αθήνα θα πρέπει να οριστικοποιήσει την λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα που συνδέονται με δόση 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να συζητηθεί με το κουαρτέτο των θεσμών που αναμένεται να επιστρέψει στην ελληνική πρωτεύουσα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Τότε θα ξεκινήσει και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την οποία εξαρτάται η αποδέσμευση άλλων 5,7 δισ. ευρώ, αλλά και ο χρόνος έναρξης της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. Top of Form

Ήδη το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για την κατάρτιση του δεύτερου κύματος των προαπαιτούμενων όπου ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται καυτά θέματα όπως οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό και στη φορολογία εισοδήματος και το πλαίσιο ρυθμίσεων για τα «κόκκινα δάνεια».

Πηγές των θεσμών, πάντως, κάνουν λόγο για «ρευστό πρόγραμμα» σχετικά με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της δεύτερης λίστας και για τον χρόνο λήψης των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

Όσον αφορά το Ασφαλιστικό σε εξέλιξη βρίσκεται η σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς που απαιτούν εδώ και τώρα περικοπές σε όλες τις συντάξεις ακόμα και στις κατώτατες με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων προκειμένου να εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 1,8 δισ. ευρώ από μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να συμπεριλάβει στα μέτρα αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για να ενισχύσει την κύρια και επικουρική ασφάλιση και έτσι να περιορίσει τις απώλειες στις συντάξεις, συνδέοντας τη μεγάλη μεταρρύθμιση με την απαραίτητη εξοικονόμηση.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η επώδυνη δέσμη των ρυθμίσεων θα έρθει ως ένα ενιαίο «πακέτο» προς τις αρχές του Δεκέμβρη, όχι απαραίτητα στο ίδιο χαρτοφυλάκιο με τα νέα προαπαιτούμενα, αλλά σε απευθείας σύνδεση με τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης. Κλειδωμένη πρέπει να θεωρείται η συγχώνευση όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης στον νέο υπερ-φορέα μαμούθ, που σχεδιάζεται να λειτουργεί με ειδικές διευθύνσεις για μισθωτούς, ελευθεροεπαγγελματίες και αγρότες και η διατήρηση της επικουρικής ασφάλισης ως ανεξάρτητου πυλώνα. Τέλος, οι δανειστές ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια για την Εθνική Σύνταξη, ενώ η ελληνική πλευρά εμμένει στη θέση να χορηγείται σε όλους που φεύγουν με τουλάχιστον 15ετία και πιθανότατα στα 67.

Στη φορολογία, το πακέτο περιλαμβάνει αυξήσεις στους συντελεστές φορολογίας για τους αγρότες με ταυτόχρονη αύξηση της προκαταβολής φόρου καθώς και στους φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια. Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στις κλίμακες των φυσικών προσώπων με ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αλλαγές στα τεκμήρια. Στόχος να μεταφερθεί το βάρος στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και να υπάρξουν ελαφρύνσεις στα χαμηλά. Στο πλαίσιο αυτό το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους αναμένεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα συνδυαστεί με τη χρήση του πλαστικού χρήματος. Επιπρόσθετα θα ολοκληρωθεί το νέο περιουσιολόγιο, προωθείται ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη κρυφών καταθέσεων στο εξωτερικό και την Ελλάδα με ισχυρά κίνητρα και θα αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας της Γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων με πλήρη αυτονόμησή της από πολιτικές παρεμβάσεις.

Τέλος, οι βασικοί άξονες του νέου πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» προβλέπουν την ίδρυση της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, ενός δημόσιου φορέα όπου θα περάσουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών με απόλυτη διασφάλιση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, την πλήρη ενεργοποίηση του νόμου Δένδια για τη διευθέτηση των οφειλών των μικρών επιχειρήσεων με τζίρο έως 2,6 εκ. ευρώ, την ενεργοποίηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που θα συντονίζει και θα αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν στα δάνεια και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με την οποία θα δημιουργούνται τα 30 κέντρα ενημέρωσης των πολιτών για τη διαχείριση του χρέους.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η δημιουργία πλαισίου για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε distress funds και τη δραστηριοποίηση ξένων εξειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης των οφειλών. Η κυβέρνηση αν και δεν αποδέχεται την ιδέα να ανοίξει τέτοια αγορά για τα στεγαστικά και τις μικρές επιχειρήσεις, συζητά για τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης, η ανά τακτά διαστήματα αναφορά τους προς την Τράπεζα της Ελλάδας, δηλαδή να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι εποπτικοί μηχανισμοί για εταιρείες και distress funds. Επίσης στη νέα λίστα θα περιληφθούν οι αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα φέρουν αυξήσεις σε υπαλλήλους υψηλών προσόντων, η εφαρμογή των μέτρων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Bottom of Form

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου